От Здравната каса уточниха, че с един от медицинските центрове, който е нов договорен партньор на РЗОК-Враца, е договорена изцяло нова дейност по специалността детска кардиология.

Сключените и действащи договори за дентални дейности са общо 104. От тях 86 стоматолози от областта ще работят с РЗОК-Враца като индивидуална практика, 14 са груповите стоматологични практики, подписани са договори и с 2 дентални центъра. Специализираната извънболнична дентална помощ ще бъде обезпечена от един медико-дентален център и една индивидуална практика.

Сключените и действащи договори за извършване на медико-диагностична дейност са 18. Така в област Враца ще функционират общо 5 самостоятелни медико-диагностични лаборатории, такива ще работят и в три многопрофилни болници, в два медико-дентални центъра, в 7 медицински центъра и в едно ДКЦ.

Болниците, които ще работят по договор с РЗОК-Враца през тази година са общо 11. МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца възстановява дейността си в областта на инвазивната кардиология и съдовата хирургия за диагностика и лечение на пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

На територията на област Враца по договори с РЗОК-Враца в момента работят общо 47 аптеки, които отпускат лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, назначени за домашно лечение. 12 от тези аптеки отпускат лекарства за военноинвалиди и военнопострадали, а 14 аптеки отпускат лекарства за ветерани от войните.