15 души от новите случаи са в болница. Основният нов клъстер е в Пазарджик!

Има 2 нови заразени медици, 248 стават общо, както и още 2 случая с деца.

43 са оздравелите за денонощието, т.е. 727 общо. Това е трети пореден ден, дай Боже да е трайна тенденция за в бъдеще, подчерта Мутафчийски. Генералът не се съгласи със становището на СЗО, че след отрицателен PCR тест и после нов положителен не става въпрос за резаразяване.

4 души са починали, т.е. 120 души. 287 души са в болница, 31 от тях са в интензивно отделение. Началникът на НОЩ видя положителната тенденция и тук - под 300 души в болница вече от няколко дни.

Мутафчийски уточни, че все още се работи върху електронната система за статистическа информация за коронавируса в България. Установихме няколко души, които в момента не фигурират в системата, а са развили заболявания, каза той и призна, че има разлика между подадените като статистика тестове от лабораториите, като в системата "съвестно" са отчели положителните, но не и общо всички направени тестове т.е. всички отрицателни.

Генерал Мутафчийски цитира и статистика на германския институт "Робърт Кох", според която България е в светложълтата зона т.е. между 0 и 5 на седмична база на 100 000 души заболеваемост. Върви се към масово охлабване на мерки, но вирусът е още сред нас - знаем как се разпространява (от човек), най-сигурният начин да се предпазим са физическата дистанция, поддържането на лична хигиена, дезинфекцирането на помещения. За дълго време ще трябва да се съобразяваме с тези мерки, обясни Мутафчийски. Той е категоричен, че въвеждането на навременни мерки в България много е помогнало, вероятно обаче имало и други фактори.

Генералът благодари специално на пациент на ВМА на име Елена Николова, която дарила 25 лева от общо 54 лева месечна социална помощ.