Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, намиращ се в гр. Измир, създаден през 2000 година по модел на NASA. Лятната програма на космическия център дава възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години, с интереси в науката, да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астрофизиката и биологията. В рамките на една седмица подрастващи от цял свят биват обучавани на технологии, открития, и нововъведения от света на космическите пътувания, също и на науките термодинамика, роботика, астрономия, астрофизика, биология и др. Това е едно уникално междукултурно и образователно предизвикателство, чиято главна мисия е възпитаването и насърчаването на бъдещи изследователи в различни области, както и за изграждането на глобално приятелство на базата на космическите науки

За времето, прекарано там, младежите участват в интерактивни космически симулации, като на първо място те се учат на работа в екип, общуване и лидерство в динамична и забавна среда.

За участниците е изключително интересно, тъй като обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, като например да завинтят болтче, упражняват се в предната палуба на совалка. Имат шанса да разберат какво е да ходиш по повърхността на луната, където гравитацията е 1/6 от земната. Също така младежите се учат как да отглеждат растения без почва в космоса. Междувременно храната в лагера е космическа, условията за спане също. В програмите на космическия център участниците могат да се срещнат с истински астронавт, специалист за подготовка на полетите или ракетен инженер.

Програмата се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Предстои среща на децата, посетили Space Camp Turkey, с ръководството на Община Козлодуй, от първо лице да разкажат своите впечатления и преживявания.