В представителния отбор на България бяха включени пивотът на мездренските „железничари“ Божидар Симеонов, разпределителят Илиян Младенов и десният гард Милен Валентинов. Те играха във всички мачове, като Симеонов отбеляза общо 13 точни попадения и стана номер едно за „Отбора на звездите“ на M19 EHF Championship 2021. Неговите клубни съотборници също имаха много добро представяне, Валентинов вкара 4 гола, а Младенов - 2.

Шампионатът на стария континент в тази възраст се проведе от 16 до 22 август във Варна. Ето какво разказаха момчетата и техният треньор пред MediaNews за срещите от Европейското първенство:

„Чувството беше много хубаво да се изправим срещу едни от най-добрите в този спорт в Европа. Седмиците преминаха в усилени тренировки, но те не бяха достатъчни, за да можем да се противопоставим на другите отбори. Тренирам от 10 години вече, ще продължа да се занимавам с хандбал. Виждам своето бъдеще тук, а после в чужбина“, разказа пивотът Божидар Симеонов.

„Моята позиция е разпределител, но в мачовете играех повече крило. Само през последния мач треньорът реши да ме пусна на позиция разпределител и след това получих похвала. Чувството беше страхотно да изиграем тези мачове. Организацията и условията бяха на ниво, беше уникално“, разказа Илиян Младенов.

Милен Валентинов получава контузия още във втория мач, но продължава да играе за отбора.

„В мача с Фарьорските острови получих контузията. Едно от момчетата ме удари неволно с лакът и ми спука тъпанчето. Въпреки неприятната случка за мен беше страхотно удоволствие да участвам. Почувствах се супер да бъда там. За последния мач не бях много добре физически, но се чувствах длъжен да играя, въпреки лекарските предупреждения.“

„Моите състезатели бяха подготвени за този турнир и единствените, които бяха на ниво във физическо отношение. Те се раздадоха докрай. Аз съм доволен от тяхното представяне“, сподели треньорът Евгени Йоловки.

"Благодаря Ви за неуморния труд, който полагате ежедневно за утвърждаването на община Мездра като един от водещите хандбални центрове в България, за издигане авторитета на българския хандбал у нас и в чужбина, пише в поздравителния адрес. С достойното си представяне на M19 EHF Championship 2021, Вие още веднъж показахте, че сте не само големи спортисти, но и големи личности. Вашата всеотдайност в тренировъчния процес и висок спортен дух на терена са поредното доказателство, че Мездра по всяко едно време може да се гордее със своите спортни таланти. Приемете най-искрени благодарности към Вашите треньори и спортни ръководители, които изграждат у младото поколение както физически качества, така и морални добродетели. Бъдете здрави и успешни. И амбицирани за нови победи, продължавайте да разнасяте спортната слава на община Мездра на национално и на международно ниво!"

Хандбалният клуб Локомотив има още трима национали - това са вратарят Георги Вълков и гардовете Теодор Ангелов и Йордан Тонов.

Треньорът Евгени Йоловски призна, че в момента имат затруднение със залата в която тренират, но съвсем скоро ще стане ясно къде ще играят домакинските си срещи, като вариант на този етап остава Правец.

През новия сезон мездренският клуб ще участва с два представителни отбора в държавните първенства и турнири, организирани от Българската федерация по хандбал - мъже в "А" РХГ и младежи до 19 г. (М19) в Зона "Витоша". Шампионатът в най-горното ниво на българския хандбал ще стартира на 18 септември.