От 15 май вече ще бъде назначен и персоналът към центъра - близо 60 души. Спешният център ще включва и пет отделни HEMS бази за София, Пловдив, Варна, Долна Митрополия и Ямбол.

От понеделник започва обучението на медици, които ще дежурят на въпросните пет оперативни центъра. До момента са записани 106 медици, като има пълно покритие на оперативните центрове.

През тази седмица Министерство на здравеопазването стартира обществени поръчки за изграждане на площадките за кацане на хеликоптерите, като Меджидиев се надява до края на юли те да бъдат готови. В края на юли здравният министър се надява България да има първите два хеликоптера с чуждестранни пилоти и с техници.

Асен Меджидиев обясни още, че с делегация от здравното министерство миналата седмица е бил на посещение в Италия във фирма "Леонардо" за закупуването на шестте медицински хеликоптера. Той е видял освен как върви изпълнението на договора, но и италианската организация за център за спешна медицинска помощ по въздуха. Здравният министър е посетил и обучителния им център като е заимствал и програмата им за обучение на медици и пилоти.