Центърът по природни науки и предприемачество стана факт след няколкогодишни усилия от страна на ръководството на Първо ОУ "Никола Вапцаров" в Берковица. Той е изграден в едно от крилата на училището с финансовата помощ на Фондация "Америка за България", Община Берковица и спомоществователството на цялата берковска общественост. Центърът разполага с най-новите и модерни компютърни технологии, лабораторен остров, аквариум, терариум, кътове за отдих и ще е достъпен за всички ученици на територията на община Берковица.

Центърът ще даде възможност на берковските деца да учат в нов тип учебна среда, снабдена с най-модерните технологии в областта на образованието. На учениците се предоставя възможността да задълбочат знанията и интересите си в различни области. Учебният център не само ще улесни възприемането на материала и ще покаже връзката на учебните предмети с истинския свят, но и ще обогати децата и ще ги научи на един по-всеобхватен и аналитичен подход, който да прилагат във всичко, с което решат да се занимават.

Новият център дава избор на учениците и учителите да претворяват учебния процес и средата си. Чиновете отстъпват място на леки сгъваеми модулни маси, които децата да преместват сами, за да работят по групи или отделно. Когато нямат нужда от тях, могат да ги приберат в шкафове, освобождавайки си място за игра. Имат възможност да седнат в кръг върху чергите на пода, за да дискутират новата си идея за предприемачество или да си прожектират обучителни клипове на интерактивна стена. Ще могат да сядат с книга върху меките възглавници под прозорците или да играят Minecraft в мрежа помежду си на новите таблети.

Няколко стени са покрити с „вълшебна боя“, което позволява на децата да сбъднат мечтата си да рисуват и пишат върху стените. Неформалното пространство подтиква към творчество, креативност и нови идеи.

Децата ще имат възможност да се грижат за екзотични риби в новия си солено-воден аквариум и да се запознаят с Немо и Дори. Ще научат какво е осмоза и как се поддържа финия екобаланс на морската вода. В терариума ги очакват други изненади, както и в клетката с папагали. На стелажите с растения ще отглеждат собствени цветя.