Проявата ще премине в осем раздела: Градски фолклор - стари градски песни, представяне на градски костюми; Духови, жанрови и сватбарски оркестри; Фолклорно танцово изкуство; Народни песни; Народни обичаи, легенди, гатанки; Показ на народни носии; Фолклор на етнически групи; Обработен фолклор.

Целта на фестивала е съхраняването и популяризирането на българския фолклор - градски, автентичен и обработен и да се стимулира интереса към традициите, културно-историческото и фолклорно наследство в регионален, национален и международен аспект.

За 60-ти път Берковица ще е домакин на фолклорния фестивал, който е един от най-старите в България. Неговото начало е поставено като събор надпяване на съставите от Берковска околия. Провежда се до 1978 г. и се възстановява като фолклорен празник през 2002 г.. От 2005 г. участват състави и от чужбина. През дните на фестивала фолклорните групи представят: градски фолклор - стари градски песни, стари градски костюми, духови, жанрови и сватбарски оркестри; фолклорно танцово изкуство, народни песни, народни обичаи, легенди, народни носии, фолклор на етнически групи, обработен фолклор

Ежегодно във фестивала показват своя талант и традиции самодейни състави от цялата страна и чужбина.