Във фоайето на общината бяха подредени картините на петимата участници в пленера - Василий Ковяр, Емилия Гарванска, Рени Митева, Цветанка Христова и най-младият художник - Дейвид Дойнински,

Изложбата бе открита от Светла Дамяновска, главен експерт „Култура и художествена галерия“ в Община Мездра. Тя представи художниците и техните творби, като подчерта, че в тях са запечатани неповторимите изживявания и впечатления, вдъхновени от красотата на природата на скътаното в дебрите на Балкана селце.

Гости на откриването бяха десетина почитатели на изобразителното изкуство, приятели на творците, заместник - кметът на общината Сашо Илиев и служителите в общинската администрация.

Кметът на Мездра Генади Събков поздрави творците и им благодари за отзива и участието в пленера. Той връчи грамоти на всички участници.

От името на патрона на пленера, Николай Кучков, поздрав към участниците поднесе и неговият брат – местният самоук художник Евгени Кучков.

Емилия Гарванска от своя страна благодари на организаторите за възможността да участват в това предизвикателство и да се докоснат до тайнството на природата, която винаги е била нравствен коректив за всеки човек.