Консултациите ще се проведат на 21 август 2023 г. (понеделник) от 11:00 часа в кабинета на кмета на община Мездра в сградата на Общинска администрация - Мездра (ул. „Христо Ботев“ №27, ет. 2, стая 204).

Съгласно чл. 75, ал. 3 от Изборния кодекс и Решение №1962-МИ от 04.08.2023 г. на Централната избирателна комисия (ЦИК), при провеждане на консултациите партиите и коалициите представят следните документи:

1. Писмено предложение за състав на ОИК, което съдържа имената на предложените лица, единен граждански номер, длъжност в комисията, образование, специалност, телефон за контакт и партията или коалицията, която ги предлага, както и декларация за съгласие от всяко лице да бъде предложено за член на ОИК и че отговаря на изискванията на Изборния кодекс (чл. 75, ал. 7, т. 1, чл. 80, ал. 1 и 3, чл. 81 във връзка с чл. 66 и чл. 3, ал. 3);

2. Заверено копие на удостоверение за актуално правно състояние на партията, издадено не по-рано от датата на насрочване на изборите - 31.07.2023 г. (по изключение е допустимо представяне на удостоверение, издадено по-рано), или заверено копие от решение за образуване на коалицията, с което се удостоверяват пълномощията на лицата, представляващи съответната партия или коалиция;

3. Пълномощно от лицата, представляващи съответната партия или коалиция, в случаите, когато в консултациите участват упълномощени лица;

4. Копие от диплома за завършено висше образование или оригинал на уверение за завършено висше образование от съответното висше училище (ако все още няма издадена диплома); в случай че документът за завършено висше образование е издаден на чужд език, същият се представя заедно с легализиран превод на български език.

5. Към предложението си по т. 1 партиите и коалициите представят списък на резервните членове, които да заместят предложените от тях лица в случаите по чл. 51, ал. 2 от Изборния кодекс или когато член на ОИК не участва в заседанията й повече от 10 дни. Заместването се извършва с решение на ЦИК.

За резултатите от проведените консултации се съставя протокол, в който се вписват имената на участвалите лица и в какво качество участват, направените предложения, възражения, особени мнения, становището по предложенията на другите участници, постигнатото съгласие или ако такова не е налице, в какво се изразява съгласието между участвалите в консултациите представители на партиите и коалициите.

Протоколът се подписва от всички участвали в консултациите лица. При отказ да се подпише протоколът от участник в консултациите, както и подписването му с особено мнение, се прилагат мотивите на отказалите да го подпишат и особените мнения. Прилагат се и писмените възражения на партиите и коалициите, ако има такива.

Изискуемите горепосочени документи остават като неразделна част към протокола от консултациите и се изпращат с предложението на кмета на общината в ЦИК до 28.08.2023 г.

С пълния текст на поканата за провеждане на консултации за определяне състава на ОИК можете да се запознаете на официалната интернет страница на Община Мездра: https://www.mezdra.bg/, в секцията „Избори за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г.“: https://www.mezdra.bg/?page_id=66935