© ОбА-Видин

Заместник областният управител Ани Арутюнян е обърнала внимание на нерегламентираната продажба на животински продукти в региона. От страна на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Адриян Данков е получено уверение, че проверките по пазарите и тържищата ще зачестят.

По време на заседанието членовете на комисията координираха институционалните си отговорности и ангажименти. От ветеринарната служба докладваха за изправност на наличните технически средства. Стриктно се следи за нерегламентирано движение на свине, като се осъществява и непрекъснат контрол в кланиците и търговските обекти. Извършва се дезинфекция на граничните контролно-пропускателни пунктове „Дунав мост 2“, „Брегово“ и „Връшка Чука“, като се раздават и информационни материали на няколко езика. Периодично се извършва надзор и контрол на свинекомплексите, индустриалните и фамилни ферми в областта. Общинските епизоотични комисии заседават до края на седмицата с акцент годишна инвентаризация на животновъдни обекти тип „заден двор“.

БТА припомня, че на 22 март от Българската агенция по безопасност на храните съобщиха за открито огнище на АЧС в землището на град Съединение, област Пловдив, където са установени изхвърлени трупове на домашни свине без идентификационна марка. Веднага са предприети действия, взети са проби за изследване и резултатът е бил положителен за болестта АЧС. Около огнището е определена трикилометрова предпазна зона и 10-километрова зона за наблюдение.