© ОбА - Видин

На заседанието беше представена информация за епизоотичната обстановка в област Видин, заложените мерки в Плана за действие в България по отношение на обектите за отглеждани на свине за лични нужди във връзка с АЧС, както и конкретизиране на задълженията на органите на местната власт при изпълнението на плана.

„Към настоящия момент епизоотичната обстановка в област Видин е нормална. Няма констатирани положителни проби на заболяването Африканска чума, както при домашните, така и при диви свине“, информира д-р Валери Велков от Областната дирекция „Безопасност на храните“. Предприети са всички действия от ветеринарните служби във връзка с контрола, превенцията и недопускане разпространение на заболяването по свинете на територията на област Видин, отбеляза директорът на Областната ветеринарна служба д-р Адриян Данков. Контролирано, по утвърден график, се провежда надзор в промишления свинекомплекс в гр. Дунавци и фамилната ферма в с. Тополовец. При добро взаимодействие, съвместно с органите на МВР, се следи за нерегламентирано движение на животни. Извършват се проверки и на места за търговия със животни, допълни ветеринарният специалист. Сериозен и непрекъснат е контролът в кланиците на територията на област Видин, както и в търговската мрежа, информира инж. Стойкова от отдел „Контрол на храните“.

В хода на проведените обсъждания, членовете на Областната епизоотична комисия взеха решения за превантивни действия от всички ангажирани институции, за недопускане на разпространението на АЧС. Набелязаните мерки включват специфичните ветеринарни протоколи за овладяване на заболяването, взаимодействието с органите на МВР за контрол на нерегламентираното транспортиране на животни, провеждането със съдействието на местната власт на инвентаризация на свиневъдни обекти тип „заден двор“.