© ПГ "Алеко Константинов"-Мездра

Представянето на традициите и обичаите, характерни за ромската култура в Професионалната гимназия бе част от проекта „Мултикултурното училище на 21 век“ по програма "Еразъм+ на Европейския съюз.

Основните цели на проекта са надграждане на междукултурните компетенции чрез повишаване на информираността за преодоляване на предизвикателства в културно и етнически разнообразна училищна среда; постигане на по-високо качество на подготовка на учениците чрез подпомагане на преподавателския състав и развитие на мотивираща и приобщаваща учебна среда; обмен на добри практики и споделяне на експертен опит от водещи учени в областта на мултикултурното преподаване и учене, чрез представянето на нови методи за толерантно и инклузивно обучение.

Във връзка с изпълнението на проекта, на 13 януари възпитаниците на ПГ „Ал. Константинов“ отбелязаха най-големия ромски празник „Банго Васил“ – ромската Нова година.

Девойки от мажоретния състав в гимназията откриха с оригинален ромски танц празничната програма. След което дванадесетокласниците от 12-б клас възпроизведоха традиционния ритуал за празника Банго Василий. Валентина и Ивайло разказаха легендите за Куция Васил, а Асен се превъплъти в ролята на спасителя на ромите – Банго Васил.

Бъдещите кулинари от 12-б клас подготвиха традиционната трапеза от печена патица със зеле, вита баница и задължителната питка с късмети за празника.