По случай жизнерадостния християнски и народен празник водосвет за здраве и берекет отслужи отец Виктор Мутафов от Врачанската митрополия, който благослови лозовите масиви и извърши ритуалното зарязване или закройване на лозите.

След него лозарските ножици хвана стопанинът на масива, който отряза по три пръчки от три корена и поля главините с вино, за да дадат обилно грозде и да не се маньосват.

Особен колорит на честването придадоха гиздави самодейци от местното читалище, пременени в народни носии, които пресъздадоха традиционния обичай по зарязване на лозята и благословиха: "Да даде Господ берекет, да има вино във всяка изба!"

Сред най-малките "трифунци" бе 8-годишната Мелита Лекова, второкласничка в Начално училище "Св. Софроний Врачански”, която сподели, че всяко лято помага на своите родители в отглеждането на лозята.

За хубавото настроение на участниците в празненството се погрижиха виртуозите от Духов оркестър "Огоста” с ръководител Цветан Тончев, които изсвириха кръшни народни хора и ръченици, както и Женската битова група "Росна китка" при рускобелското читалище с ръководител Милчо Романски, която изпълни тематични народни песни - "Хей, лозари, хей, винари", "Ой винце, винце" и др.

А по икиндия празникът се пренесе в местното читалище, където рускобеци седнаха на обща трапеза, пиха, пяха и се веселиха до ранни зори.

За здравето на читателите на MediaNews наздравица вдигнаха операторът Тихомир Илчев и репортерът Мирослав Гетов :)