Навръх празника Св. Дух бе отслужена литургия и раздаден курбан за здраве в местността „Кръста“ в Нови Искър. На същото място се организира кампания за изграждането на православен параклис с името „Св. Дух“ и оформяне на околното пространство като парк с детска площадка и места за отдих.

Първият празничен ден завърши емоционално. Стотици хора, облечени в традиционни носии от различни фолклорни области, взеха участие във второто издание на Дефилето на народната носия. Програмата продължи с изпълненията на певчески и танцови самодейни състави.

Празничната програма включваше още Педагогически форум „Образованието сплотява“. На срещата взеха участие директори и преподаватели на общински училища и детски градини. Целта на форума бе представянето на образователната инфраструктура на трите общини, обмена на добри практики в сферата на образованието, представянето на иновативни, образователни проекти и установяването на възможности за общи инициативи в бъдеще.

Проведе се и културно-исторически тур „Среща с миналото“ и представяне на паметниците на културата в района и Курилски манастир „Св. Иван Рилски“ и Пленер под звездите - творческа изява на Общинските администрации.