Сред официалните гости бяха Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политики, Ваня Колева, заместник-министър на младежта и спорта Петьо Кънев, изпълнителен директор на Центъра за развитие на човешки ресурси; представители от министерство на образованието и науката, народният представител Галя Желязкова; Михаела Иванова, общински съветник към Столична община, Георги Руйчев, Председател на Форума на бизнес лидерите в България и др.

През периода на изпълнение на проекта екипът на „Младежки глас“ – клон София посети областните градове от Северозападния региона – Видин, Враца и Монтана и се срещна с младежи за да проведе конструктивен диалог, предоставяйки им трибуна за изразяване на собственото мнение за предизвикателствата пред тях и за предложения за подобряване качеството на образование и живот.

Председателят на клон-София Димитър Панчев посочи, че образованието в Северозападна България се нуждае от повече подкрепа. Връзката между ученик-учител-родител е скъсана и това се отразява на пазара на труда, изтъкна Вадим Рошманов, национален координатор на сдружението. Данаил Петров, който е икономист посочи, че младежката безработица в Северозапада остава 13%.

От МТСП отчетоха, че сред най-успешните програми е схема „Младежка заетост“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР), която и в момента е отворена в Бюрата по труда.

По нея около 500 младежи от област Видин са минали през програма за стажуване или обучение на работното място. От тях 150 са останали да работят при същия работодател. В област Враца 852 младежи са били включени в програмата, 543 от тях са останали на същото работни място. Близо половината от 500-те младежи, включени в област Монтана, са намерили своята постоянна заетост.

Ваня Колева, зам.-министър на младежта и спорта определи Северозапада като предизвикателен регион и визира превръщането на региона в среда за активни млади хора, където има възможности за тяхната реализация.