Някои от апостолите възроптали, че би било по-добре мирото да се продаде, а парите да се раздадат на бедните. Христос обаче казал да не я смущават, защото нуждаещи се има винаги, а Той няма да е още дълго с апостолите.

Светото миро е благоуханна смес от елей (зехтин), гроздово вино и ароматни билки, което се вари при специален и сложен богослужебен чин (ред). При опелото преди погребението Христос е бил помазан с миро. Затова и вечерта на Велики петък има църковна песен „Мироносци идат, с миро Те помазват”.

На Великата сряда Юда Искариотски уговаря с еврейските първенци от Синедриона предателството на Христа срещу 30 сребърника. Другото съдбоносно библейско събитие е Тайната вечеря, на която Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия=.

На Велика сряда жените не трябва да работят женска работа.

Абсолютно е забранено миенето на прозорци, да не се изхвърля боклука от къщи - носи нещастие на къщата.

Не се пере, не се шие, не се тъче .

Децата пък берат здравец, правят го на китки, за да са здраве през цялата година.

Според традицията в ранното утро на Великата сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава малчуганите го раздават на богомолците, запътили се към църквата.

Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца.