© Община Видин

С него се подкрепя намерението на подписалите го страни да обединят своите усилия за предоставянето на медицинска помощ за нуждите на населението в регионите на Видин и Калафат. Целта е осигуряване на здравеопазване съобразно най-високите медицински стандарти.

„Вярвам, че този меморандум ще даде огромен шанс на нашите съграждани и на хората в Калафат да получат достъп до още по-качествено здравеопазване“ - заяви в началото на събитието д-р Ценков. Кметът на румънския град изрази задоволството си, че това е един важен документ, с който се поставят основите на още по-добро партньорство между двете общини. „Със започването на мандата на г-н Ценков като кмет на Видин и на моя мандат като кмет на Калафат имаме едно много по-тясно сътрудничество. Първите резултати се виждат днес. Смятам, че това сътрудничество няма да е единствено в сферата на здравеопазването“ – каза Дорел Митулецу.

Предмет на споразумението са предоставяне на спешна медицинска помощ; подкрепа по отношение извършването на медицинско-диагностична и лечебна дейност в болничните заведения; обмен на лекари специалисти; борба с ковид пандемията чрез съвместни практики на лечение на заболели от коронавирус и др.

Кметът на Видин д-р Цветан Ценков обобщи, че ситуацията с COVID-19 е само катализаторът на сегашните процеси, защото проблемите на двете болници, включително недостига на специалисти, не са от сега. „Идеята е всички техни случаи, при които се налага инвазивна диагностика, тя да бъде правена във Видин. Всичко, което касае урологията, да отива в Калафат“ - даде като пример кметът на Общината и допълни, че се надява тази колаборация в бъдеще да прерасне и в обмяна на кадри.

След подписването на меморандума страните ще предприемат последващи действия за неговото реализиране, съобразно българското и румънското законодателство.