© Община Видин

Една от дискутираните по време на срещата теми бе осигуряването на комфорт на отбора, включително и финансов, за да продължи успешната победна серия. Видинският кмет напомни, че Общината предоставя на ОФК „Бдин-1923“ субсидия, която се определя с решение на Общинския съвет. Д-р Ценков отбеляза обаче, че за да се гарантира финансовата стабилност на отбора са необходими и спонсори. „Водим разговори с основен спонсор, който да подкрепя клуба. Надявам се, че ще имаме положителен резултат“, каза кметът. Той увери, че до края на годината е осигурено финансово спокойствие на клуба, като ще продължат и усилията за намиране на дълготрайно решение.

Д-р Ценков съобщи, че Общината е подсигурила автобус, с който отборът ще пътува за гостуванията си, така че проблемът с транспорта е разрешен. И допълни, че възнамерява да разговаря с председателя на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, който се очаква другата седмица да посети Видин, и ще поиска неговото съдействие за осигуряване на необходимото финансиране за модернизацията на стадион „Георги Бенковски“. Община Видин разполага с готов проект, за чиято реализация ще се търси финансиране и от европейските фондове. Кметът пое ангажимент, че междувременно Общината ще обърне още по-сериозно внимание на поддръжката на стадиона, както и на работата на общинското предприятие „Спортни имоти“, което според него би могло да се грижи много по-добре за състоянието на спортните обекти - общинска собственост. Д-р Ценков подчерта, че грижата за спортните съоръжения и създаването на условия за спортно-тренировъчна дейност на видинските деца и младежи, е приоритет на ръководството.

Председателят на Управителния съвет на ОФК „Бдин-1923“ Жоро Василев благодари на Община Видин за оказваната помощ и за това, че кметът е приел присърце въпроса за бъдещето на видинския футбол. „Догодина отборът има юбилей – трябва да положим усилия да го отпразнуваме в по-горната група“, посочи Василев.

По време на срещата видинският кмет отбеляза, че сегашното общинско ръководство е заварило много натрупани с годините проблеми в спорта. След като са взети мерки за въвеждане на финансова дисциплина, резултатите вече са налице – както във футбола, така и в баскетбола и други спортове. Д-р Ценков обаче беше категоричен, че само усилията на Общината не стигат – трябва обществеността и бизнесът също да подкрепят спорта.

Кметът пожела успех на футболистите в следващия им мач. На 15 октомври (събота) видинчани ще излязат като гости срещу отбора на „Вихър“ в Славяново.