Попаян, Колумбия

Този красив малък град в югозападната част на Колумбия е първият, получил признанието на ЮНЕСКО през 2005 г. В Колумбия има над сто различни местни племена и макар да представляват едва 3% от населението, те са оказали дълбоко влияние върху културата и традициите на готвене. Местният специалитет е емпанада - пържено царевично тесто, пълнено с картофи и фъстъци. Слага се специален доматен сос, по креолска рецепта, кайма, салса от свежи плодове и кокосово мляко.

Флорианополис, Бразилия

Флорианополис е град с еклектично наследство от много народи - португалски, италиански, немски, полски и украински, така че има международен привкус. Наричан е най-доброто място за живеене в Бразилия и е известен с морските си дарове, затова и се нарича столицата на стридите в Бразилия. Те се отглеждат на Илха да Магия или „Магически остров” и се сервират направо от водата, сурови, печени, пълнени или пушени. Смята се за едно от местата с най-вкусни печени раци и скариди – печени, чеснови или пълнени.

Цуруока, Япония

Градът е с население от 140 000 души и се намира на западния бряг на Японското море. ЮНЕСКО казва, че „фермерите, готвачите и шефовете в този град са истински художници”. Районът е известен с традиционните нудъли от елда, но местните са луди по мосо - бамбукови пръчки, използвани за приготвяне на супа от остатъчен продукт при производството на саке, гъби шийтаке, ориз, боб и морски дарове (предимно японска сьомга).

Йостершунд, Швеция

Градът с население от 60 000 души има дълбока история, ЮНЕСКО го постави в тази елитна класация заради „местната храна, вдъхновена от дългогодишни кулинарни традиции“. Модерните минималистични ресторанти в района показват сливане на традиционна храна и модерно творчество. Популярни в местната кухня са пъстърва на пара, хайвер от сьомга и пъстърва и атлантическа треска. Пушено сърце от елен е местен деликатес, чиято цена е очаквано висока.

Чънду, Китай

Казва се, че „най-добрата кухня е от Китай, а най-богатият вкус е от Ченду”. Той е петият по големина китайски град с население от около 9 милиона, известен със своя център за изследване и развъждане на панди. Повечето ястия започват с популярната комбинация от джинджифил, чесън и зелен лук, към която по желание се добавят люти чушки. Съчуанските готвачи са популярни в цял свят със способността им да балансират сложна палитра от аромати и вкусове - пикантни, цитрусови, солени, кисели, сладки, горчиви и опушени - в едно хармонично ястие.