Органите на реда призовават гражданите да вземат мерки за своята безопасност и дават ценни препоръки за празничните дни. На първо място:

Пазете се от джебчии - ако носите в себе си голяма сума пари, по добре е разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя.

Внимавайте при продажба на животни - препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
- укрепете и осветете стопанските си постройки;
- запишете името на купувача, марката и номера на автомобила, с който се придвижва;

- не оставяйте непознати лица сами в имота по никакъв повод;

- не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или в стопански помещения.

Ако ще отсъствате от дома - не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си; проверете всички врати и прозорци дали са затворени; помолете съседи да наглеждат дома Ви. В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари.

Ако забележите лица със съмнително поведение в близост до дома Ви, във входа или по стълбите на жилищната сграда, незабавното сигнализирайте на полицията – на тел.112 или направо в районното управление.

Ако ви предстои пътуванене забравяйте, че основните рискови фактори са: превишена скорост, рискови изпреварвания, отнемане на предимство, неправилни маневри, управление от неправоспособни и употребили алкохол.

„Пътна полиция“ препоръчва: 1. Преди пътуването прегледайте изправността на спирачната система, проверете маслото, гумите и светлините.

2. Проверете състоянието на чистачките и заредете резервоарчето с миещ препарат. Не бързайте за подменяте зимните гуми с летни..
3. Не забравяйте документите на автомобила.

4. Планирайте пътуването отрано. Добре е да използвате светлата част на деня за придвижване.
5. Преди шофиране починете добре. Не пийте алкохол поне 8 часа преди потегляне.

6. Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният вода.

7. При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини. Внимавайте при преминаване покрай играещи деца.
8. Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички пътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила, без обезопасителни системи.

При движение в колона не правете опити за изпреварване. Ако сте в задръстване, запазете спокойствие, бъдете търпеливи. При образуване на колона на автомагистрала не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи. Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

За празниците - предварително определете кой от компанията ще кара. Не предоставяйте автомобила си на неправоспособен водач.
Приберете автомобилните ключове на сигурно място. Възпрепятствайте управлението на мотоциклети, мотопеди и скутери от неправоспособни.

Не позволявайте на водача, който ви вози, да превишава скоростта и извършва рискови изпреварвания.

Съобразявайте се с условията на пътя след зимните месеци по всички пътища има неравности и дупки, банкетите са изровени от валежите.

Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравности е опасно.
Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове по време на или след дъжд.

По много пътища липсва хоризонтална маркировка, което затруднява ориентацията през тъмната част на денонощието. В такава ситуация увеличете двойно дистанцията, движете се предпазливо. Ако на платното забележите пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спрете и го изведете на безопасно място.