В 15:45 часа в Митрополитския храм "Св. Николай" ще бъде отслужен трисагиум - кратка заупокойна молитва за предшествениците Врачански митрополити - Калиник, Паисий, Константин и др.

На пл. "Христо Ботев“ Врачанският митрополит Григорий ще бъде посрещнат по стара българска традиция с хляб и сол от кмета на общината Калин Каменов. Празничен камбанен звън от градските църкви ще ознаменува посрещането. Приветствени слова към присъстващите на площада ще произнесат градоначалникът и иконом Младен Славков, старши епархийски съветник.

Митрополит Григорий ще отправи поздравление към всички, като церемонията ще завърши с "Многая лета“. В 16:40 часа от пл. "Христо Ботев“ ще тръгне литийно шествие до Катедралния храм "Св. 12 Апостоли", където ще бъдат отслужени молебен и празнична вечерня. В края на вечерното богослужение ще се прочете препоръчително послание от Негово Светейшество Неофит Патриарх Български.

В 18:30 часа във Врачанската митрополия ще бъде предаден символично ключа на митрополията на новия митрополит.

В неделя, 19 март, от 9.00 часа в Катедралния храм „Св. 12 Апостоли“ ще бъде отслужена архиерейска света литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий с молитвеното участие на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български.