Причината за този мор е продължаващ мощен пренос на горещ въздух, идващ от Африка и дори честите нахлувания от Северозападна Европа няма да повлияят съществено на този пренос.

Балканите ще бъдат обхванати от мощен антициклон над Средиземно море поддържащ безоблачното време над Южна Европа. Силни бури ще се образуват над крайните северозападни и северни райони от полуострова. Остава висок рискът и от горски пожари, а на повече места из България ще наблюдаваме засушаване, информира Meteo Balkans.

Смяна на циркулацията очакваме към 2-5 и 7-9 август , когато през страната ще премине студен атмосферен фронт, температурите за кратко ще се понижат и ще са между 25-31°C.

След краткото захлаждане от само два дни в този момент глобалните модели прогнозират стабилизиране на въздушната маса, което ще ни осигури и нова поредица от горещи дни. За щастие температурите този път няма да надвишават 39°С и ще са между 35-38°С.

Според климатичните модели, средната месечна температура у нас ще бъде около климатичната норма. Месечната сума на валежите също ще е около нормата, която за по-голямата част от страната е между 35 и 85 литра на квадратен метър, по Черноморието и по долината на река Струма - между 30 и 45 литра на квадратен метър, а за планинските райони е малко по-висока – до 60 до 90 литра на квадратен метър.

Времето през първото десетдневие на август

През първото десетдневие се очаква температурите да са с 3-5 градуса над климатичната норма.

Над страната ще преобладава слънчево и горещо време, но до обяд. Следобедите се очакват валежи и гръмотевици, но на много по-малко места, и то предимно в планините. По-малка е вероятността от валежи над Източна България. Температурите в страната ще са между 34-38°С.

Към средата и към края на първото десетдневие и в началото на второто (между 3-5 и 7- 9 август) отново се повишава вероятността за валежи на повече места в страната, които в някои райони ще са и по-значителни по количество, с гръмотевични бури и с условия за градушки. Очакваме и застудяване и по-ниски температури по климатична норма.

Времето през второто десетдневие на август

В първите дни от второто десетдневие времето ще е предимно слънчево, а следобедите - с висока облачност. Температурите ще са около нормата за август и ще са между 35-37°С. Над Дунавската равнина ще е ветровито. Към 18-19 август очакваме преминаване на студен атмосферен фронт, с който и температурите ще се понижат. Очакваме също валежи и гръмотевици. След краткотрайното захлаждане, до края на второто десетдневие температурите ще се повишат, но в следобедните часове вероятността от валежи е по-висока.

Времето през третото десетдневие на август

В по-голяма част от страната вероятността от валежи е много по-малка. Времето ще е слънчево и горещо. Очакваме и температури от над 35°C. Обикновено към края на месеца се повишава вероятността и от по-силни атмосферни смущения.


Източник: novini.bg