Пред медиите кметът на Враца Калин Каменов обяви, че е успял да намери шестима лекари, част от тях от Враца, други - от София и Плевен, които са готови да започнат работа.

Двама ще са на постоянен договор и четирима ще дават дежурства. По думите на кмета за последните две седмици той е провел над 50 разговора и срещи с педиатри от Северозападна България и от почти половин София.

„Говорих и с медицинските сестри, които са готови да останат. Говорих и с млади педиатри, които ще се дипломират след няколко седмици. Те са готови да работят тук, но не се наемат да станат завеждащи.

Положих неимоверни усилия, въпреки, че не е мое задължение. Общото участие на общините в МБАЛ „Христо Ботев“-Враца е под 20%. Разчитам на Министерството на здравеопазването като добър стопанин да осигури нужния медицински персонал.

"В момента ни трябва само един педиатър, които да поеме отделението и то да отвори“, обясни Каменов и допълни, че не се е отказал и ще продължи да търси специалист, като помоли и медиите за съдействие.

Каменов каза, че в подобна ситуация са и други държавни болници в страната, затова е говорил с врачанските депутати да внесат предложение - педиатрите, освен да работят в кабинетите си, да дават и дежурства в отделенията на местните болници. „Надали ще се приеме, но това е решение според мен“, коментира Каменов.

Той е поискал и спешна среща с акционерите на МБАЛ „Христо Ботев“ Враца, на която да се получи отговор ще има ли изобщо държавна болница във Враца. „Защото това, което виждам силно ме притеснява.

Очаквам държавата да се погрижи за своите пациенти тук“, обяви Калин Каменов. По думите му решение би било държавата да закупи за болницата специализирана апаратура, за да може да се работи и по скъпи клинични пътеки, и така да се излезе от финансовата криза.

„В момента ръководството на болницата трябва да решава - да ли да плаща натрупаните дългове, или да дава високи заплати“, обясни Каменов. Калин Каменов заяви още, че чува за организиране на протести и гражданско неподчинение, ако отделението не заработи. "Ако бъдат организирани - аз също ще се присъединя", обяви той.

Кметът на Враца посочи още, че общината и до сега е помагала на здравното заведение съобразно възможностите си. Направените от него предложения за намаляване на дълговете на здравното заведение чрез закупуване от общината на част от сградния фонд, както и кандидатстване с проект за слънчеви панели за намаляване на сметките за ток, са останали без резултат.

МБАЛ "Хр.Ботев"-Враца обслужба пациенти от всички общини в областта, като тук се лекуват най-тежките случаи заради нивото на компетентност.