В Ковид отделението на врачанската МБАЛ "Христо Ботев"
В Ковид отделението на врачанската МБАЛ "Христо Ботев"

Болницата има най-много разкрити ковид легла във Врачанска област - 69. В началото на декември 40 от тях са заети. "Всички болни, които имат някакви усложнения, са при нас. Ние нямаме леки случаи", казва д-р Керемедчиев. В болницата се прехвърлят пациенти в тежко състояние. Всички те имат нужда от кислород.

Плановият прием е преустановен, оперират се само спешните случаи, включително на пациенти с Ковид-19. "Масово болните от Ковид правят тромбози, включително на периферията - например долни крайници", обяснява директорът на МБАЛ "Христо Ботев". "Когато такъв пациент попадне при нас, той по спешност трябва да бъде опериран с надеждата да възстановим кръвотока. За съжаление има случаи, при които това е невъзможно и следва ампутация."

Ваксина срещу дезинформацията няма

По улиците на Враца чуваме и други причини защо хората избират да не се ваксинират: "Видях клипове, при които на хората им слагат някакви чипове". Или: "Млад съм и не ми трябва". Или: "Тези ваксини не са тествани достатъчно". А възрастна жена споделя, че е скептична, защото "тази ваксина трябва да се слага на всеки шест месеца - не е като туберкулозната, която е веднъж за цял живот". След което гордо заявява, че всяка година се ваксинира срещу грип.

"Как може да си убеден, че детето ти трябва да бъде ваксинирано още в родилното срещу хепатит, след това идва шарка, идват други ваксини. Това е същото. Същото. Странична реакция на една банална ваксина като противогрипната е същата като тази", казва директорът на местната РЗИ д-р Орлин Димитров.

Въпреки дезинформацията към началото на декември Враца има ваксинационно покритие над средното за страната - 28%. Как се постига това? "С много убеждаване, с много тичане по областта от страна на нашия персонал", отговаря д-р Димитров. Самият той е поставил 1553 дози само през ноември.

Директорът на РЗИ - Враца, също има послание към новата власт. "Ако има нещо хубаво от това, че Ковид обхвана целия свят, в България то е, че се обърна внимание на общественото здраве. Нека новото правителство да постави основите на реформа в общественото здравеопазване", призовава д-р Димитров.

Защо толкова много медици отказват да се ваксинират?

А как си обяснява скептицизма сред медицински работници, които също се оказват прът в колелото на ваксинационната кампания? "Явно и наши колеги са подвластни на нелепите новини, които се разпространяват в цял свят - от това как самолетите ни пръскат с химикали през това как ни ваксинират с незнайно какви течности", споделя д-р Димитров.

Източник: dnevnik.bg