Експозицията включва 8 творби - 7 живописни творби портрети – „Баба Иванка Ботева“, „Дъщерята на Христо Ботев – Иванка“, „Никола Симов – Куруто“, „Стою Калпазанов“, на партийните функционери от времето на соца Георги Димитров, Динко Петров и акад. Сава Гановски. В експозицията е представен и един шарж на Кирил Буюклиев. Пет от творбите са от фонда на Художествена галерия „Иван Фунев“ - Враца и три от Градска галерия в Мездра.

Георги Чайковски е сред основателите на Групата на врачанските художници и на Националната скулптурна гипсотека. Оформител е на първата експозиция на Окръжния народен музей във Враца, както и на къщата музей на патриарха на българската скулптура проф. Андрей Николов. Активно сътрудничи на музеите в Хасково и Михайловград. Георги Чайковски е първият директор на Държавната художествена галерия в Пловдив и директор на Софийската градска художествена галерия.

За твореца и общественика разказа Светла Дамяновска - главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра.

Георги Чайковски е един от създателите на Държавната художествена галерия в Пловдив, Художествена галерия "Иван Фунев" във Враца, Художествена галерия „Николай Павлович” в Свищов. По негова инициатива през есента на 1969 г. в новопостроения Младежки дом в родния му град е подредена първата по рода си Обща художествена изложба в Мездра, с участието на 66 художници с над 150 творби.

Експозицията включва живописни и скулптурни творби на Стоян Венев, Владимир Димитров-Майстора, професорите Иван Фунев, Андрей Николов, Борис Колев, Илия Петров, Марко Марков, Цено Тодоров и др. 30 от художествените произведения, включени в експозицията, са подарени от авторите за фонда на бъдещата постоянна Градска художествена галерия в Мездра, която е открита официално на 28 декември 1971 г.

Георги Чайковски има три самостоятелни изложби и участия в 12 колективни изложби. Автор е на каталога "Държавна художествена галерия Пловдив" и на изкуствоведското изследване "Технология на изобразителните изкуства". През 1969 г. Георги Чайковски е удостоен със званието "Почетен гражданин на Мездра". Умира на 14 декември 1984 г. в столицата на 61-годишна възраст

Културното събитие уважиха музейни работници и млади врачански майстори на четката.