Уникалният екземпляр се казва „Книжна лаборатория” и е написан на есперанто. Книгата съдържа ръчно оцветени илюстрации, а текстовете са отпечатани от двете страни на листовете. Всичките 800 страници са оформени във вид на хармоника и ако се разгънат достигат дължина от цели 316 метра. Точно толкова е дълга улицата ”Хенри Сенкевич” в град Киелце в Полша, където е роден авторът на книгата, Радослав Новаковски-писател, пътешественик и музикант. Впечатляващият книжен том тежи 3 килограма и 230 грама с дебелина 14 сантиметра. „Книжна лаборатория” е регистрирана в рекордите „Гинес”.

Ценната книга е дарение на врачанската библиотека по повод 55 години от нейното създаване от Любомир Трифончовски /светла да е паметта му, ще го помним/, който бе член на международния ПЕН-клуб в Женева, драматург, активен деятел на есперантисткото движение във Враца, личен приятел на Умберто Еко и се е познаваше отблизо с автора на „Книжна лаборатория”.

Тиражът на книгата е точно 5 броя. По един от тях има в Бразилия, Австралия, Мексико и Полша. Другият е собственост на Регионалната библиотека на Враца. Там всеки може да я види, и да се удиви на гигантското й съвършенството. Стотици любопитни я видяха на хепънинга, дори вятърът се опита да я разлисти.