Според него се очаква добра реколта при зърнените култури. За зеленчуците Иванов посочи, че след стабилизирането на времето, цената на едро е паднала с 0.50 лв. и това ще се отрази и в цената на дребно. Той коментира и драстичния скок в цените на газа и тока, увеличението на транспортните услуги и нестабилното време през юни, както и ще доведе ли всичко това и до рязко увеличение в цените на храните.

„Увеличение, свързано с логистиката и начина на работа на търговската система, винаги се отразява на цената. Друг е въпросът колко ще се отрази. Много се спекулира и се пренася процентът, имали сме по-висока цена на газа, но пазарът е бил стабилен. При този мощен конкурентен сблъсък, едва ли ще наблюдаваме сериозен проблем”, смята той.

Относно плодовете и зеленчуците, при които има транспортен разход, Иванов прогнозира ръст на цената около 1-1,5%. Влияние ще окаже и климатът – ако времето се задържи топло и стабилно, се очакват низходящи тенденции. Относно увеличението на някои продукти той подчерта, че климатът също е оказал влияние.