За живеещите в района единственият маршрут бе заводският път, по който минаваха децата от четирите населени места в дефилето. При пресичането на железопътната линия помагаха родители, учители, шофьори, както и кметът на Елисейна.

През вчерашния ден скалите са били пробити с хидравличен чук, а алпинистите са обрушили последния опасен скат.

Кметът на село Елисейна Валентин Илиев заяви за MediaNews, че пътят е много важен, защото селото е откъснато от общината.

„Проблемите бяха най-вече за децата. Превеждаха ги през коловозите. Целият район е опасен, това е бомба със закъснител. Не се знае кога и как ще се получи ново срутище. Трябва да се укрепи по някакъв начин. На първо време трябва да се възстановят мрежите”, допълни Илиев.

Участъкът, който създава проблеми в района от години, няколко пътие укрепван. Правени са геодезически проучвания, както и обрушвания.

Марио Христов, който пътува всеки ден по работа в района, сподели за MediaNews, че не се страхува да преминава покрай опасния участък. „Пътят беше важен, защото баба ми живее в село Елисейна и е сама. Трябва всеки ден да се ходи при нея.”

От агенция „Пътна инфраструктура“ апелират шофьорите да карат внимателно в дефилетата и планинските участъци. С повишаването на температурите нараства опасността от активизирането на нови геодинамични процеси. В тази връзка, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ - Георги Терзийски, разпореди на областните пътни управления и на пътно-поддържащите фирми да извършват постоянни обходи на трасетата, на които има опасност от свличане на скална маса.

От АПИ информират, че до един месец предстои да бъдат предприети мерки за трайното укрепване на най-големия скален къс на срутището при с. Елисейна.