"Щастлив съм с фантастичния успех на "Мото-Пфое" през изминалия над четвърт век от основаването ѝ от моя баща Карл-Хайнц Пфое. Време е компанията да развие допълнително своя потенциал. Затова в лицето на Sumitomo Corporation намерих възможно най-добрия инвеститор, който да гарантира последващо успешно разрастване на бизнеса на фирмената група "Мото-Пфое", сподели Филип Пфое при подписването на договора.

С придобиването ѝ от страна на Sumitomo Corporation, групата "Мото-Пфое" става част от една от най-мощните търговско-инвестиционни корпорации в световен мащаб, с над 400-годишна история и офиси в 65 страни. Името, структурата и предметът на дейност на компанията остават същите след преминаването под управление на новите собственици.

"Изключителните постижения на "Мото-Пфое" и силните позиции на групата на българския пазар направиха сериозно впечатление в Sumitomo Corporation. Корпорацията има огромен опит в автомобилния бизнес и ние ще го споделим с "Мото-Пфое", за да стъпим на исторически здравата основа на компанията и да подпомогнем още по-успешното ѝ развитие в бъдеще“, коментира Томохиро Йонияма.

След одобрение на подписания между Hugo Pfohe GmbH и Sumitomo Corporation договор от страна на Комисията за защита на конкуренцията, окончателната продажба на фирмената група "Мото-Пфое" ще стане факт.

Източник: economic.bg

Коя е Sumitomo Corporation?

Sumitomo Corporation е част от Sumitomo Group - един от трите най-големите търговски концерни в Япония, наред с Мицуи и Мицубиши. Компанията води началото си още от XVII век, от собственика на книжарници и аптеки в Киото Масатомо Сумитомо. Постепенно навлиза в медодобива, фармацията и текстилната индустрия, за да се окаже в началото на миналия век една от водещите фигури в индустриализацията на "Страната на изгряващото слънце". Днес групата има над 75 000 служители в цял свят и годишен оборот над 33 милиарда долара (по данни за финансовата 2013 г.). Чрез банковия си бизнес тя държи и малък дял от автомобилния производител Mazda. Други клонове на групата контролират производителя на електроника NEC и гумите Dunlop. Част от нея е и Сумитомо Корпорейшън Юръп Лимитед, която е новият собственик на Moto-Pfohe.

Освен у нас, Sumitomo Corporation оперира с дилърски бизнес на автомобили в Словения и Словакия. В Швеция е вносител на марките Хюндай, Ситроен и Мицубиши, а в Полша - на Хонда и Форд. С настоящата сделка японската компания за пръв път ще включи и Volvo в търговското си портфолио.

В България Sumitimo Group притежава два завода за производство на кабелни комплекти за автомобилни платформи - в Мездра и Карнобат, в които работят над 3 300 души. Японският концерн влиза в този бизнес през 2006 г., когато купува създадената от Volkswagen компания за електрически автомобилни компоненти. Концернът VAG продължава да е сред най-големите клиенти на Sumitomo Electric Bordnetze, наред с Audi, Porsche и Skoda.