По традиция събитието започна с изпълнението на химните на двете страни и празничен водосвет, отслужен от Архимандрит Антим, протосингел на Видински митрополит Даниил.

Гости на Събора бяха народният представител Филип Попов от ПГ „БСП за България“, Сашко Каменов – директор на РДГ-Берковица, Главен инспектор Димитър Димитров – началник на Гранично полицейско управление в Белоградчик, Илиян Илиев – Директор на Държавно горско стопанство – Белоградчик и Михаил Миков – дългогодишен радетел за българо-сръбско приятелство и сътрудничество, и изграждането на ГКПП на прохода „Кадъ Боаз“. Сред гостите от сръбска страна бе народният представител Милия Милетич от град Свръльиг.

Кметът на община Белоградчик Борис Николов и зам. кметът на община Княжевац Радоица Вучкович, основни организатори на Събора, приветстваха всички участници в празника на дружбата и приятелството, който датира от далечната 1925 година. Стана дума за прекрасните взаимоотношения създадени през годините между двете приятелски общини, които миналата година честваха 50-годишен юбилей от подписването на Договор за приятелство и сътрудничество. Те са в най-различни области – по линия на местните власти и работата по трансгранични проекти, в областта на образованието, културата, туризма и спорта, горските стопанства, пчеларските дружества. Разнообразна е и дейността, която реализират турлашките дружества. Пожеланията на двамата ръководители бе да се развиват и крепнат създадените прекрасни взаимоотношения и да се предават като традиция на деца и внуци.

Организаторите на Събора предложиха богата културна програма на своите гости. От сцената звучаха песните на фолклорните групи като бе представен изворен и обработен фолклор и танцови състави от двете страни.

На чаша българско вино и вкусна сръбска скара се създаваха нови и крепнеха приятелства.

Източник: belogradchik.bg