И тазгодишното издание премина при спазване на строги противоепидемични мерки, но това не попречи на винопроизводителите да се похвалят отново с отлично качество на божествения еликсир.

С думи на преклонение към хляба и виното библиотекарят Милка Пухалска поздрави участниците и гостите, като им пожела здраве, сполука и берекет, за да дават радост и веселие с божествената напитка.

Двадесет и двама ценители и доказани майстори на божествената напитка се събраха, за да премерят майсторлъка си. По традиция, винарите се състезаваха в двете категории от гроздовия еликсир – червено и бяло. Кандидат – майсторите винари представиха 14 червени и 8 бели вина.

Журито в състав РуменСерафимов, Юли Пухалски и Петко Котларски бе поставено пред изключително трудната задача да избере най-доброто червено вино и най-доброто бяло. Стигна се и до там, че трябваше по два пъти да дегустират няколко вина, за да изберат най-доброто.

В ролята на Ганимед – виночерпецът на боговете, се превъплъти общинският съвет Тихомир Илчев, който поднасяше искрящата течност на компетентното жури.

Все пак след дълги дегустации съдниците обявиха и новите майстори на червено и бяло вино, както и техните подгласници на второ и трето място

За най-добро червено вино единодушно бе обявено виното на Иво Бързашки, следван изненадващо дори за самата нея – Милка Милева, както обичайните „заподозрени“ от миналата година Румен Митков и Илия Илиев.

Веселка Йорданова пък спечели най-високата оценка при белите вина, веднага след нея се наредиха Асен Асенов и Иво Бързашки.

Победителите във винената надпревара получиха грамоти и предметни награди, а всички участници китка от бръшлян и здравец за здраве и сила.

Накрая Тихомир Илчев подари на председателя на читалището Мариана Серафимова колекция портрети на герои възрожденци.