През декември и януари изтичат годишните винетки на хиляди български шофьори, напомнят от националния доставчик и съветват шофьорите да проверят на двете онлайн платформи по регистрационен номер на автомобила до кога тя е валидна, за да се избегне плащането на глоба заради изтекъл срок.

Нова годишна винетка за всички леки автомобили до 3,5 тона може да се заплати до 30 дни по-рано, пише БТА.

При онлайн покупка винетката е автоматично регистрирана за получаване на известия за изтичане на валидност, а също и в случай на наложени компенсаторни такси за регистрационния номер поради изтекла винетка и така не се стига до налагане на глоби или натрупване на санкции, напомнят от компанията.

В средата на ноември директорът на Националното тол управление Георги Темелков съобщи, че приходите от пътни такси от 1 януари 2023 г. до момента (18 ноември бел. реп.) са около 696 млн. лева. Приблизително 248 млн. лева от тях са от е-винетки, а от тол над 425 млн. лева, съобщи тогава Темелков. От контролната дейност на системата (наложени глоби) приходите са над 22 млн. лева.

При представянето на проектобюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2024 г. пред ресорната парламентарна комисия в края на ноември министър Андрей Цеков съобщи, че приходната част на проектобюджета на Министерството за догодина е в размер на 959 489 000 лв. От продажбата на винетки за леки коли се очакват 289 млн. лв., а от тол такси – 512 млн. лв.