Консултантът запозна учениците с различните професии, какви дейности извършват, какви качества и умения са необходими за тях. Тя обясни още как децата могат да научават повече за нещата, които определят изборите им - желания, мечти, ценности и стремежи. От своя страна учениците разказаха кои професии харесват и защо. Младите хора вече имат мечти и цели за своето развитие, като голяма част от тях са избрали пътят на изкуството - музиканти и художници. Разнообразието в отговорите на децата бе насочено към различни професионални направления като: земеделци, учители, медицински сестри, ветеринари и компютърни специалисти.

„Кариерното ориентиране започва в най-ранна детска възраст и продължава през целия живот на човека, сподели Ерика Йончовска. Ние работим с ученици от първи до дванадесети клас. Във всеки етап работата и инструментите, с които работим, са различни. Хубаво е родителите да запознават децата с професиите, които имат. Идеята е да се започне от най-близкото – професиите на родителите, близки и роднини, тези в населеното място. Вече по-големите да се запознават с това, което предлага пазара на труда.“

Инициативата продължи със занимателни игри, с които децата се научиха да разпознават отделните длъжности и професии, както и какви качества се изискват за различните сфери на работа.

Кариерно консултиране могат да потърсят учениците, които искат да открият кои са най-подходящите за тях области на образование и обучение, професии и области на дейност. Могат да се информират за училища, университети, прием по профили, професии и специалности.

Инициативата „Забавно лято“ ще продължи до 31 август. В нея децата има възможност да четат книги, да се забавляват и да творят заедно. Заниманията се провеждат понеделник, сряда и петък от 10 до 12 часа в залите на библиотеката.