© Община Видин

Официалното откриване на събитието се проведе тази вечер. Сред присъстващите бе и заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова, която изгледа с интерес военните двубои между българи и сърби. Зрителите станаха свидетели на убийството на цар Михаил III Шишман, опита на видинския управител Белаур да наложи сръбското влияние, както и детронацията на цар Иван Стефан и провъзгласяването на деспот Иван Александър за владетел на обединена България.

Голям интерес сред децата предизвикаха грабливите птици от спасителен център „Зелени Балкани“ – град Стара Загора. Идеята е да се насочи вниманието и към опазване на редките птици в България, затова фестивалът има развлекателна, но и образователна цел.

По-късно на сцената на „Баба Вида“ бе преразказана легендата за трите сестри и откъде идва името на видинската крепост.

В средновековния фестивал тази година има участници от Белград, група „Српски Витешки Ред Свибор“. Сдружението „Съвет по туризъм - Свищов“ и група за средновековни възстановки „Дунавска дружина на Алтимир“ за поредна година са основните участници във фестивала. Заедно с тях се представя и прабългарската школа „Багатур“, сред участниците има и представители на Национално дружество „Традиция“ и самодейци от читалището в с. Кутово. Впечатляващ огнен спектакъл бе представен от формация „Феникс“ – град Козлодуй.

В неделния ден фестивалът продължава от 10.00 часа, когато Царят ще посрещне малките поданици на царството. Малчуганите могат да се включат и в ролеви игри, средновековни занаяти и други. Входът е свободен.