Целта е да се провери дали конкретните ФБл, както и заявените извън обхвата на слоя „Площи, допустими за подпомагане” за кампания 2020 г., отговарят нa критериите за допустимост на земеделски площи за подпомагане по схеми и мерки за плащане на площ.

По време на акцията ще се определят и актуализират границите на физическите блокове. Заедно с това ще се обнови информацията за начина им на използване.

За втора поредна година на завишен контрол подлежат тези земеделски земи, които са заявени по схеми за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци. В това число влизат и такива, при които към момента на заявяване посочената култура не отговаря на начина на трайно ползване на физическия блок.

Проверките ще се правят от областните дирекции по земеделие, като те може да се извършват и без присъствието на земеделските стопани.

Списъците с физически блокове, определени за проверка, индикативните графици за проверка, както и всяка друга информация от значение за провеждането на теренните проверки, се публикуват на интернет страниците на съответната областна дирекция, както и на информационните табла във всички общински служби по земеделие в областта.

В резултат на събраните данни и предстоящото дешифриране на Цифровата ортофото карта от новото самолетно/сателитно заснемане, ще бъде определен обхватът на специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане“ за кампания 2020 г.