© Природен парк „Врачански Балкан“

В областта има 18 защитени зони, от които три са за опазване на дивите птици и 15 за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна. Сред най-посещаваното и привлекателно място за пребиваване на животните е проходът „Вратцата“, където дом е намерил и белоглавият лешояд, каза Даниела Борисова.

„Природният парк е зониран чрез плана за управление. Обособените зони са с висока степен на биологично разнообразие. В тях режимът на опазване, стопанисване и управление е по-различен, така че да може да отговаря на изискванията на срещащите се там растения и животни. Може би една от най-интересните и най-близка до хората територия е проходът „Вратцата“ или дефилето на река Лева. Интересно е, защото има скали с голяма височина, което прави района труднодостъпен за хора, а в същото време леснодостъпен за животни. Тези животни се чувстват добре защитени там и има най-голямото разнообразие от хищни птици. Това са различни видове соколи – скалолазка, черен щъркел, дори в последно време се наблюдава наличието на белоглави лешояди.“

В защитените зони за опазване на дивите птици на територията на Община Мездра попада “Искърския пролом”, “Карлуковски карст”, землищата на селата Очиндол, Елисейна, Зверино, Люти брод и Люти дол са част от Природен парк “Врачански Балкан”. При село Кален е “Каленска пещера”, където се намират 10 вида прилепи. Във всички тези зони предмет на опазване са над 60 природни местообитания и редица видове животни, сред които соколът скитник и шипоопашатата костенурка.

Екипът на Природен парк „Врачански Балкан“ в по-голямата част от проектите си работи за възстановяваното и повторното връщане на различни видове в природата. Такива видове са например европейският лалугер, който е дребен гризач, но представлява хранителна база за хищните птици и е важен за тяхното оцеляване и за хранителната верига.

„Работим повече от 20 година по възстановяването на белоглавите лешояди на територията на Врачански Балкан, както и последващо възстановяване на черните лешояди. Тенденцията е да работим и да се включим в проекта за възстановяване на брадатия лешояд. Всички лешояди и видове птици са неизменно свързани помежду си, тъй като ползват обща хранителна база. Другият вид, който е по-малко известен, е планинският кеклик или скална яребица, за чието възстановяване работим вече повече от 10 години.

Стигнали сме до момента, в който произвеждаме птици и ги връщаме в природата. Имаме създадена методология и технология за отглеждане, размножаване и освобождаване на места, където те да оцелеят и да се чувстват защитени.

© Европейски лалугер, © Димитър Градинаров

Повече от 50 вида растения и 30 вида животни на територията на Врачански Балкан са включени в Червената книга на България. Тя указва техния статус, който кореспондира с Международния статус за защита на видовете. Основният административен акт, който защитава животните е Законът за биологичното разнообразие. Неспазването му подвежда под наказателна отговорност хората, които убиват, улавят или пренасят животни.

„Моят апел е „обичайте животните“, защото ние сме свързани с тях, прикани Даниела и припомни, че наличието на един вид животно е свързано с опазването на нашето здраве. Наличието дори на насекомите е важно за оцеляването на живота на планетата."