Високосни са годините, които се делят на 4 (с изключение на тези, които са кратни на 100) и на 400. Накратко казано, високосната година е начин да се уеднаквят разликите между календарната и слънчевата година.

Още древните астрономи забелязали, че Земята обикаля около Слънцето не точно за 365 дни, а за 365 дни и 6 часа. Гай Юлий Цезар заповядал това да се отрази в календара.

Годината с допълнително денонощие получила специално наименование – bix sexus, което в превод от латински означава "вторият шести". Допълнителното денонощие било присъединено към най-късия месец – февруари, за да не се нарушава логиката на другите стандартни месеци.

Всички месеци в Юлианския календар имат 30 или 31 дни, но февруари е загубил заради егото на римския император Октавиан Август.

При неговия предшественик Юлий Цезар, февруари е имал 30 дни, а месец юли, наречен на името на императора – е имал 31. Август е имал само 29 дни.

Когато Октавиан Август става император, добавя два дни към "своя" месец, за да може август да стане дълъг колкото юли. Така февруари губи заради август битката с допълнителните дни.

До средата на 17 век в Европа смятали 29-я ден на февруари за несъществуващ. Така в този ден не се работело и не се подписвали сделки, за да се предотвратят документни грешки.

По света има около 4 милиона души, родени на 29 февруари. Това се равнява на около 0.0686% от населението на Земята. Шансът да се родиш на 29 февруари е приблизително 1 на 1500.

В книгата на Гинес е записано норвежко семейство, в което три от децата им са родени на 29 февруари в различни високосни години.

Съществува и поверие, че е на късмет двойките сключват брак по време на високосна година точно в този изключителен ден.

Обяснение за датата 29 февруари има и в българския фолклор:

“Съществува легенда за един светец, Св. Касиан. Неговият ден е 29 февруари. Фолклорната легенда разказва, че Свети Касиан завидял на Свети Никола, че има два празника в годината и казал на Господ, че Св. Николай не помага достатъчно на хората. Господ изпратил един ангел да провери това така ли е наистина. Добре, но ангелът видял как Св. Николай спасява едни хора при корабокрушение. Разказаното от ангела разгневило Бог и той наказал Св. Касиан, като определил неговият празник да бъде веднъж на 4 години, т. е. на 29 февруари.”

Според народните вярвания, през високосната година не е добре да се вдига сватба, да се започва нова работа или да се строи нова къща.

В такава година човек трябва да е по-предпазлив, а етнографите твърдят, че е позволено мома да отиде да поиска момък за мъж или да изпрати годежари, което иначе в традицията е напълно недопустимо. Въпреки това, ако годежът се случи, сватба не се прави тази година, а следващата.