"Едно се очертава, съставът е по-малко поради ред причини, обективни или необективни - напускане, пенсиониране и др. Автомобили нямало - от 10 работят 5 или 4 по-точно са в движение и ред други въпроси коментирахме на срещата. Разбрах, че кметът е осигурил камери. Тук съм, не защото се случи това с Пелов и другото лице. Това само преля чашата и дойдохме да видим какво правим между двата случая, защото има един Колев, който е навън”, каза министър Радев.

Той сподели,че още през ноември, заместник-председателят на парламента Явор Нотев му е сигнализирал, че в Районното управление на полицията в Ботевград нещо не е наред, като е заявил, че вероятната причина е недостигът на кадри. Валентин Радев отрече Нотев да му е подавал каквато и да е информация за Пелов. "След това още веднъж ми припомни, че тогава сме реагирали веднага и сме осигурили двама души”. Очаква се да бъде обявен конкурс за още петима служители. "Дали са много или малко тепърва ще стане ясно”, заяви Радев.

А ето какви мерки предвижда МВР за безопасността на жителите на община Ботевград и стабилизирането на обстановката:

Засиленото присъствие на служители, работещи в системата на МВР, ще се наблюдава още 2-3 месеца в Ботевград поне докато не приключи случаят с другия избягал затворник и докато не се нормализира обстановката в селата и Ботевград.

По думите на министъра на МВР кметовете са пожелали на всеки 6 месеца да се срещат със служителите на МВР, с директора на Областната дирекция на МВР Григоров и с ръководството на РУ на МВР - Ботевград, като на тези срещи ораните на реда ще отчитат направеното от тях, свършената работа и дали сте стабилизира положението в региона.

По предложение на главен комисар Терзийски и на професионалното ръководство от РУ на МВР - Ботевград няма бъдат пренасочвани полицаи в командировка на морето, както се прави традиционно. Съставът ще остане такъв, какъвто е сега и през лятото. Чрез конкурси ще се работи за увеличаване бройката на служителите.

"Всичко останало ще решим, след като изтече анализът на професионалното ръководство. Аз се надявам, че те ще го довършат, за да решим какво се случи с Пелов и има ли някой, който е пропуснал нещо. Както чухме по телевизията, едни ни защитаваха, други ни обвиняваха. Напротив аз слушам внимателно, трябва да видим къде има нещо положително, а където има забележки да се поправят, за да се чувстват хората спокойни".

По думите на вътрешния министър, кметът на Литаково е споделил, че 50% от жителите на селото са роми. За момента там се контролира положението, но са нужни още униформени.

Източник: balkanec.bg