Намалява броят на регистрираните сигнали за домашно насилие. По данни на Агенцията за социално подпомагане през първото шестмесечие на 2022 г. те са били 399, а за същия период на тази година – 363. Въпреки по-малкия брой регистрирани случаи обаче в публичното пространство се създава усещане за увеличаването им. Според експертите от Министерството на труда и социалната политика сред причините за това са ясният политически знак за неприемане на такива прояви, подкрепен от обществена нетърпимост, което окуражи жертвите да говорят, както и излизането наяве на стари случаи.

Тема на срещата беше също проблемът с ранните бракове. От Министерството на образованието и науката посочиха, че в училищата се работи активно по въпроса, включително с родителите. Организират се и различни кампании за превенция на ранните бракове. Косвено по проблема работят и медиаторите от екипите по механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Психолозите и педагогическите съветници в училищата също работят по тези въпроси. За тази учебна година техният брой е увеличен със 110. „Борбата е за всяко едно дете“, подчерта министър-председателят.

Екипите на регионалните координатори за защита и за превенция на домашно насилие към областните дирекции на МВР са разширени, стана ясно още по време на срещата.