Неговите красиви и уловени гледки в ярки тонове внушават радостта от багрите на природния сезон. Жълтото символизира и края на лятото със сияйните дни, които бележат апотеоза му преди зимата. Художникът улавя и един миг от миналото – светъл, емоционален и мил, наситен с много ведър дух и оптимизъм - Ловния дом.

Топлотата и нежната мечтателност на есента се усещат в картините на Георги Паунов - Паунеца, Венелин Захариев, Дончо Планински, впечатляват и Бранимира Николова със своята мека пастелна композиция, Димо Троянов с „Лодки“. Колекцията от есенни пейзажи е успокояваща и вдъхновяваща, както и самият сезон. Той носи в себе си златните багри от отминаващото горещо лято и носталгия по неговата жизненост и пъстрота.

Виктория Михайлова пресътворява новата църква „Свети Дух“ с мисъл за божественото и святото, с причудливи дървета в нежен небесен цвят. Нейн е и живописният есенен лист, малко платно, разпръскващо топлина и експресия.

От палитрата на майсторите на четката са се наредили още ружи, макове и много цветя и птици, композиции в есенни тонове. Женските лица са одухотворени като „Момиче“ на Виктория Михайлова, портретите на Николай Пенков и Теодоси Антонов, абстрактната и завладяваща, драматична фигура на Петко Петков.

Шедьоври на църковната дърворезба в традиционния есенен салон показват Найден Кирилов и Иван Истатков.

Изложбата откриха председателят на дружеството на художниците „Тенец“, областният управител Росен Белчев и директорът на „Хуманитарни дейности“ в община Монтана Алекандър Герасимов.

Ценителите на изобразителното изкуство могат да избират сред 65 отбрани творби.