Европейски ден на спорта в училище е международна инициатива, промотираща нуждата от повече активно време за децата, част от Европейска седмица на спорта (EWoS) и се приема като най-масовото събитие на Европейската инициатива. В България инициативата се координира от 2014-та година от сдружение BG Бъди активен, като сдружението е съсобственик на марката и е единствен притежател налиценз за провеждане в България.

Главната цел на това събитие е да насърчава физическата активност на международно ниво и да включва колкото се може повече ученици и младежи, училища и организации. Това е един своеобразен празник, който осигурява на училищата възможността да установяват връзка с други европейски страни; да подобрят имиджа на физическото възпитание и спорта в училищата; да дарят радост и забавление на младежите чрез физически активности; да насърчават здравословен начин на живот; да подпомагат социалното включване и развиват социална компетентност у учениците.

Тази година е осмото издание на кампанията с допълнителна тема в кампанията (“Зелено образование чрез спорт”), като училищата ще обединят в своята програмата насърчаване на физическата активност и зелено мислене. Координаторите са разработили идеи под мотото “Спорт #БезОтпадъци“ за различни физически игри, посветени на намаляването и рециклирането на отпадъци, които училищата могат да осъществят.

Игрите, посветени на опазването на околната среда, ще са с фокус върху намаляване на отпадъците и тяхното разделно събиране и рециклиране. Всяко училище само избира и организира конкретните занимания за децата, спортовете, които ще бъдат представени, както и партньорите за осъществяване на инициативата.