За да постанови този резултат, съдът задълбочено е обсъдил всички изложени в жалбите възражения и при съпоставка със събраните по делото доказателства, е формирал подробни мотиви за тяхната неоснователност.

Представените по делото 13 протоколи от СИК са подписани без възражения и особени мнения от всички членове на СИК, които са представители на различни ПП и коалиции, не е имало спор относно действителността и недействителността на отчетените бюлетини, не са налице жалби и сигнали, като липсват такива и от присъствалите при преброяването застъпници и обстановката е протекла нормално.

Установените нередности при съставяне на протоколите са несъществени, тъй като не засягат жалбоподателите и не дават никакво отражение върху изборния резултат. В тази връзка съдът е отчел обстоятелството, че членовете на СИК, които основно провеждат изборите и отчитат изборния резултат, не са професионалисти, а инцидентно назначени, но дори при липсата на достатъчно квалификация, не може да се приеме, че допуснатите нередности при попълване на протоколите, са с цел да се подмени действителния вот на избирателите, без категорични доказателства за това.

При тези и други подробно изложени в решението мотиви, съдът е приел, че Решение № 100-МК/30.10.2023 г. на ОИК – Борован, поправено с Решение № 101-МИ/02.11.2023 г. е постановено в съответствие с материалния закон, същото е правилно и следва да се потвърди, а жалбите, като неоснователни следва да се оставят без уважение.

Решението подлежи на касационно обжалване чрез АдмС – Враца пред ВАС – София в 7-дневен срок от съобщението до страните.