В мотивите на съда се посочва, че решението ОИК е в надлежната писмена форма и има необходимото съдържание, включително фактически и правни основания за издаването му. В него е направен подробен анализ на обстоятелствата и са изведени обосновани правни изводи.

Постановено е при спазване на изискванията за състав и кворум съгласно ИК, и е взето единодушно от всички членове на комисията, за което е бил съставен протокол.

Като избран за кмет на Кметство, Дацов е бил длъжен в едномесечен срок от полагането на клетва – 13 ноември 2023 г. , да предприеме действия за прекратяване на търговската си дейност и да уведоми председателя на ОбС – Мездра и Общинската избирателна комисия, което не е изпълнено.

От представените доказателства в съда е видно, че за прекратяване дейността на едно от дружествата са предприети действия на 28 декември 2023 г., а на другото - едва на 2 януари 2024 г., като не са представени доказателства за прекратяването и заличаването им от търговския регистър към датата на приключване на делото.

Припомняме, че Общинската избирателна комисия (ОИК) - Мездра прекрати пълномощията на кмета на мездренското село Крета Васил Дацов, и уведоми Централната избирателна комисия (ЦИК) за насрочване на частичен избор за кмет, а повод за прекратяването е дейността на Дацов като търговец и управител на две търговски дружества.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба, пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.