Най-напред те се включиха в първото издание на Фестивала на културата и изкуството на Милас Орен (Milas Ören Kültür Sanat Festivali), който се проведе в югозападния турски град Милас, вилает Мугла. Нашите танцьори имаха два концерта и направиха екскурзия до известния курорт Бо́друм. Ансамбъл „Мездра“ се представи с тракийски танц „Гроздана“, а ДТС „Мездренче“ - с „Джиновски танц“ и „Копаница“.

По време на едноседмичната си визита в югоизточната ни съседка възпитаниците на хореографите Мирослав Аспарухов и Владислав Петров гастролираха и на Осмия международен фестивал на народните танци на Дидим - DAHOT (VIII. Didim International Folk Fest 2021), който се проведе в популярния курорт на Егейско море Дидим. Освен представители на страната домакин, в него взеха участие танцови състави от България, Босна и Херцеговина, Грузия, Иран и Северна Македония. На този фестивал Ансамбъл „Мездра“ и ДТС „Мездренче“ имаха по едно изпълнение, съответно - „Гроздана“ и „Джиновски танц“.

През първата половина на този месец Ансамбъл „Мездра“ ще представи България в 36-ото издание на Международния фолклорен фестивал Sciampitta in Tour 2021, който ще се проведе от 10 до 15 септември в гр. Куа̀рту Са̀нт'Ѐлена, провинция Каляри, остров Сардиния, Италия.

„Фестивалът задължително е с оркестър на живо, поясни Мирослав Аспарухов, художествен ръководител и хореограф на Ансамбъл „Мездра“. Групата ни включва 27 танцьори и 4-ма музиканти. Ще имаме 6 концертни изяви - три в Куа̀рту Са̀нт'Ѐлена и по една в Маракалаго̀нис, Карбо̀ния и Муравѐра, по време на които ще представим 6 танца от три фолклорни области на страната: северняшките танци „По гроздобер“ и „Гергьовден“, тракийските танци „Копаница“ и „Гроздана“ и шопските танци „Граовска задявка“ и „Шопска сюита“.

Във фестивала ще вземат участие фолклорни състави от България, Италия, Румъния и Унгария. Акцент във фестивалната програма ще бъде Вечерта на етническата кухня „Вкусът на Шампита“ („Il custo di Sciampitta“), на която трима представители на българската и на румънската група ще приготвят по едно традиционно национално ястие в типична местна къща. Нашите танцьори ще приготвят шопска салата и мусака с продукти, осигурени от домакините и българско сирене, за да се получи истинска шопска салата.

След завръщането си от Италия Ансамбъл „Мездра“ ще замине отново за Турция, където от 25 септември до 3 октомври ще вземе участие в 15-ия Балкански фестивал на народните танци и култура (15th Balkan Folk Dances and Culture Festival), който ще се проведе в третия по големина град в югоизточната ни съседка - Измир. По време на 15. Balkanlılar Halk Dansları Festivali мездренските танцьори ще имат между 10 и 15 концертни изяви, отново с музика на живо.