Общинската администрация в Лом е констатирала редица нарушения на действащо законодателство и трудовата дисциплина, поради което Н. Д. П. е била уволнена, а материалите от проверката са изпратени на прокуратура и е образувано досъдебно производство.През 2019 г. срещу Н. Д. П. е било образувано наказателно дело за престъпление по служба, присвояване на значителни суми от бюджета на домовете чрез използване на фалшиви документи и не полагане на грижи за повереното й имущество.В свой иск Община Лом е поискала от съда да осъди Н. Д. П.да заплати на общината причинените от нея вреди, изчислени на 202 909 лева.

Гражданското дело на Община Лом е било спряно до приключването на започналото вече наказателното дело срещу бившата директорка. През юни 2022 г. Окръжен съд Монтана призна подсъдимата Н. Д. П. - с висше образование, неосъждана, с постоянен адрес в град Хаген, Германия, за виновна в присвояване на значителни парични суми чрез използване на неистински документи за фиктивни доставки на стоки и услуги в домовете и не полагане на грижи за повереното й имущество като е одобрила нерегламентирани пътувания със служебни автомобили за лични нужди по различни направления – общо 22 932 км, и я наказа с 3 години „Лишаване от свобода“, отложени с 5 години изпитателен срок.

Съдът оправда подсъдимата по обвиненията в престъпление по служба -издаване на заповед за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения, включително и на себе си, и за сключване на неизгодна сделка за покупка на автомобил.След възобновяването на гражданското дело и след като се запозна с всички документи по него, сред които и влязлата в сила присъда на наказателния съд, и изслуша защитата и вещите лица,Окръжен съд – Монтана прие, че Н. Д. П.е извършила посочените в наказателната присъда престъпления и е причинила на община Лом значителни имуществени вреди.

Съдът осъди Н. Д. П.да заплати на Община Лом189 523 лева – причинени от нея вреди от присвоени чрез фалшиви фактури парични средства и 5986 лева – вреди в резултат на бездействие – неполагане на достатъчно грижи за ръководене и стопанисване на повереното й имущество. Съдът отхвърли исковата претенция на Община Лом над сумата над 195 509 лева до пълния размер от 202 909 лева като неоснователна. Окръжен съд осъди Н. Д. П. да заплати на Община Лом и 3825,60 лева разноски по делото.

Решението на съда може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд – София в двуседмичен срок.