Шест години преди това – на 5 ноември 2009 г. , Н. Р. е бил осъден от Апелативния съд на Рим на 8 години „Лишаване от свобода“ за незаконно купуване на наркотични вещества с цел търговия с наркотици в периода 2004 – 2005 г. Присъдата е потвърдена на 18 април 2010 г. И на двата процеса подсъдимият Н. Р. не се е явил и е бил защитаван от обществен защитник.

През ноември 2015 г. прокуратурата при Апелативен съд – Рим е издала Европейска заповед за арест на Н. Р. за задържане и предаването му за изпълнение на наложеното му наказание „Лишаване от свобода“, като оставащия му за изтърпяване срок е 6 години, 10 месеца и 29 дни.

На 12 август 2023 г. издирваният Н. Р. е бил задържан от служители на РУ – Берковица, а на 16 август т. г. Окръжен съд – Монтана му е наложил мярка за неотклонение „Задържане под стража“ до разглеждането от съда на Европейската заповед за арест.

На 21 август Н. Р. е заявил пред ОС – Монтана доброволно съгласие за предаването му на властите в Италия. След изтичането на определения от закона тридневен срок за евентуално оттегляне на даденото съгласие, което не бе направено от мароканския гражданин, на 25 август Окръжен съд – Монтана като взе предвид всички събрани по делото доказателства и изслуша страните по делото, реши да допусне за незабавно предаване Н. Р. – 45 годишен, роден в Мароко, без паспорт, без адресна регистрация в България, на съдебните власти на Италия с цел изтърпяване на наказание „Лишаване от свобода“.

До фактическото предаване на Н. Р. на властите в Италия съдът взе на Н. Р. мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Решението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.