© община Берковица

Сред ентусиастите бяха зам.-кметът на Община Берковица Спаска Георгиева, служители на Общинска администрация – Берковица, представители на спортните клубове Спортен клуб по биатлон с треньор Вероника Георгиева, Ръгби клуб „Балкански котки“ с треньор Цветостин Цветков, Детски футболен клуб – Берковица с треньори Мирослав Соколов и Цветан Живков, Клуб по приложно колоездене с треньор Цветана Петкова и Карате Джу Джицу клуб Берковица с треньор Пламен Първанов.

Сред очарователната природа на Берковския Балкан, с дъх на борова гора, вълнуващи гледки и омайни билки, участниците неусетно и с бодра стъпка, достигнаха до крайната цел.

Под звуците на химна на Република България празникът на върха започна с издигане на националния флаг. В ритуала взеха участие представителите от спортните клубове на община Берковица.

Честта да издигне българското знаме бе оказана на седемгодишния Велислав Захариев от Берковица, който вече е двукратен шампион на България по класически шахмат, затвърждавайки лидерската си позиция в групата на осемгодишните след като за първи път, едва шест годишен, спечели титлата през 2021 г., а само месец по-късно стана вицешампион на Първенството на европейския съюз, което се проведе в Мюрек, Австрия, поднасяйки истинска изненада в българската и европейска шахматна общност. Към момента Велислав има спечелени общо 14 купи и 34 медала от участията си в редица национални и международни турнири. Радослава Янева – учител по история и цивилизация в 4. ОУ „Г.С.Раковски“ – Берковица с прекрасни слова ни представи величествения връх Ком, красивата берковска природа и приказните гледки наоколо.

Прочувствено слово за живота и творчеството на поета, живял, работил и творил в нашия град, в който създава едни от най-силните си творби – стихотворенията „На Ком“ и „Малини“, поемата „Грамада“, повестта „Митрофан и Дормидолски“, бе представено от водещия Божидар Арсенов – ученик в ЛПГ. Празникът продължи с народната песен „Седенка се кладеше“ в изпълнение на Гергана Лазарова, възпитаничка на ОШИ при НЧ „Иван Вазов – 1872“ с ръководител Лариса Симова. Насладихме се и на песента „Една българска роза“ в изпълнение на Елица Георгиева, възпитаничка на ОШИ при НЧ „Иван Вазов – 1872“ с ръководител Лариса Симова. Аделина Вачева на 7 години развълнува всички присъстващи с изпълнението на „Аз съм Българче“, а Деница Любенова изпълни пламенно стихотворението „Иска ми се“ от Иван Вазов. Всички присъстващи с гордост запяха песента „Малини“ заедно с Гергана Лазарова.

© община Берковица

Най-малкият (на 4 години) и най-възрастният участник (на 81 години) в похода получиха специални награди от Община Берковица. За празничното настроение на всички се погрижиха децата от фолклорен клуб „Танцувай за здраве“ с ръководител Ирина Стоянова. С пъстрите си изпълнения, те успяха да завладеят малки и големи. Под звуците на фолклорните ритми на 2016 метра височина, се изви голямо българско хоро.

Традициите са тези, които ни обединяват!