10 664 са кандидатите, подали документи за прием в Софийския университет, което е ръст от 50% спрямо 2019 г. 4 497 новоприети студенти са се записали след приключване на трите класирания в кампанията за учебната 2020/2021 г. За останалите незаети места в редовна и в задочна форма, субсидирани от държавата, както и за незаетите места за обучение срещу заплащане СУ обявява допълнителен прием.

При държавна поръчка от 2 200 места УНСС има над 5 400 кандидати, каза зам.-ректорът по учебната дейност проф. Мирослава Раковска. Тази година за всички бакалавърски специалности в Техническия университет в София са се записали над 1 600 студенти, но кампанията е до 18 септември. Интересът към инженерните науки става все по-траен и перспективата за развитие след придобиването на бакалавърска степен дава възможност за широка реализация.


Великотърновският университет реализира най-успешната си кандидатстудентската кампания от 5 г. насам, доволен е ректорът проф. Христо Бонджолов. 98% от местата по държавна поръчка са заети още през август. Записани са и около 500 студенти в платено обучение, което означава, че университетът се радва на повишен интерес от кандидатите за висше. От една страна, ректорът го отдава на факта, че страхът от COVID пандемията промени плановете на студентите, които смятаха да учат в чужбина.

Положителен ефект за традиционно силните направления на ВТУ оказало и решението държавата да поеме таксите за обучение в педагогическите специалности. Засилен интерес отчитат и в Пловдивския университет. До този момент документи са подали 6 395 души, за същия период на м.г. са били 5 871. Записаните са 3 309. Отделно са приети 774 студенти за платено обучение, а през 2019 г. са били 674. Традиционно през последните години най-много са те във Факултета по икономически и социални науки.

На 100% е запълнен държавният прием и в Академията за музикално, танцово и изпълнителско изкуство в Пловдив. Според ректора проф. Тони Шекерджиева - Новак т.г. е изключително високо нивото на приетите кандидати.

Източник: Actualno.com