"Направеното дарение се състои от 301 тома на обща стойност 4 390.90 лв. То обхваща целия спектър на съвременното познание. Екземплярите са 301, а броят на заглавията - 186. Голяма част от книгите са издания на Университетското издателство - изследвания, монографии и учебници, разработени от преподаватели в Софийския университет "Св. Климент Охридски”.

Преобладават книгите по обществените науки - право, икономика и образование, следвани от точните науки - физика, химия, геология, след тях се нарежда броя на книгите по езикознание и литературознание, медицина, история, философски науки, религия и география. Не липсват книги и по библиотекознание”, съобщи директорът на Регионалната библиотека Кети Костадинова. Тя отбеляза, че част от книгите са заделени за читалищата в селата Смоляновци и Доктор Йосифово.

Красивата и стойностна книга "Песни за Климент” ще бъде подарък за храмовия празник на монтанската църква „Св. св. Кирил и Методий”. Интересен е фактът, че някои от заглавията са толкова нови, че все още не са депозирани в депозитните библиотеки.