Целта на Проекта е съхранение и поддържане на културната идентичност в малкото населено място, чрез запознаване на децата от общността с основните ценности на рода, родови и семейни истории, обичаи, предавани от поколенията, местни забележителности и предания, свързани с тях.

Събраните материали ще послужат за създаване на оригинална театрална постановка с участието на децата от селото и за изготвяне на сборник с подбрани местни истории в печатан и електронен формат.

В продължение на няколко дни театралната трупа вече репетира усилено за първата си поява на сцена. Децата се научиха как сами да изработват кукли, а вече започнаха да придобиват умения за работа на параван и оживяване на кукли и предмети.

„На децата много им харесва. Интересни са им както театърът, така и самите истории, които чуха при разговорите с възрастните хора“, каза за MediaNews съоснователят, директор, актьор и режисьор в куклен театър „Мале-мале“ - Петромил Денев.

Едно от децата, които се включват с огромно желание в този проект е Айла Рийс. Тя разкри, че обича да играе с кукли и за нея театърът е много хубаво нещо.

„Тук съм, за да науча някои техники в театъра, които да използвам в бъдеще“, каза още тя.

Айла добави, че след години, когато натрупа опит, с удоволствие би обиколила околните села, за да покаже магията на театъра и на други деца.

Стивън Методиев, който е част от новата театрална трупа, сподели, че се включва с голямо желание и по този начин, чрез новото хоби, детството е различно, обогатяващо и разнообразно.

Репетициите на театралната трупа ще продължат през целия месец, а премиерата на постановката ще бъде на 24 май, когато НЧ "Развитие 2022" ще отпразнува своята първа година от създаването си.